Власт, бизнес и КНСБ не харесаха нито едно от трите предложения

...
Власт, бизнес и КНСБ не харесаха нито едно от трите предложения
Коментари Харесай

Служебното правителство смята, че вдигането на пенсиите е незаконно

Власт, бизнес и КНСБ не харесаха нито едно от трите оферти - прекалено са скъпи и нямат планове
Служебният кабинет, работодателите и КНСБ не харесаха нито едно от трите оферти на партиите за повдигане на пенсиите следващата година. Те бяха прегледани на тристранка във вторник и срещнаха поддръжка единствено от КТ “Подкрепа ”, които обаче също имат куп забележки.

И трите оферти за повдигане на пенсиите са незаконни, гласи пък мнението на служебния кабинет. Предложенията не дават отговор на член 119 от Закона за обществените финанси, който не разрешава осъществяването на разноски или поемането на отговорности, в случай че не са препоръчани от Министерския съвет и утвърдени от Народното събрание. В този случай настояванията за в допълнение харчене за пенсии са направени от депутати и не извършват условията да са препоръчани от държавното управление.

Най-много рецензии събраха предложенията на Българска социалистическа партия. Левицата предлага две преизчисления за 2023 година Първото е още от януари пенсиите да се преизчислят с 1,35 тежест за всяка година застрахователен стаж.

При по този начин направените допускания нужните средства по законодателното предложение са в размер на 245 млн. лева месечно от 1 януари и 29,4 млн. лева на месец в допълнение за осъвременяването по член 100 с 12% от 1 юли, или общо 3, 116 милиарда лева за 2023 година, обясни общественият зам.-министър Емил Мингов. Това обаче ще докара до приблизително нарастване с към 12,8% съгласно сметките на Българска социалистическа партия. Другото им предложение е за преизчисление от 1 юли с застрахователен приход от 2021 година и по него даже няма планове.

По-нататъшни преизчисления въз основа на един или различен параметър в пенсионната формула водят единствено и единствено до задълбочаване на неравенствата, от една страна, и от друга - до нарушение на осигурителния принос, обясни служебният вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров.

Предложението на “Продължаваме смяната ” швейцарското предписание да бъде променено по този начин, че да се употребява или единствено растежът на осигурителния приход, или единствено показателят на потребителските цени съгласно това кое е по-високо, също не срещна поддръжка. Причината е, че няма да има предсказуемост и ще се употребяват разнообразни фактори.

Догодина швейцарското предписание ще вдигне пенсиите с 12% от 1 юли. Според предварителните планове растежът на междинния застрахователен приход през идната година ще е 11,3%, а този на инфлацията - 12,7. Това значи, че по предлагането на Политическа партия пенсиите биха се вдигнали с 12,7% от 1 юли. А единствено разликата от 0,7% ще коства спомагателни 54,7 млн. лева

Най-малко рецензии имаше към предлагането на Движение за права и свободи. То планува интервалите на наборна военна работа и интервалите на отнемане от независимост за репресираните да се броят за автентичен стаж. То също не срещна поддръжка, тъй като при определянето на действителния стаж няма по какъв начин да включат интервали, в които действително подобен няма.

Предложенията са направени, без да се мисли, и няма планове и разбори.

Има само  “дайте да дадем ”

Не може моята пенсия да се дефинира от непознат застрахователен приход, категорична бе Ася Гонева от КНСБ.

Според нея увеличението на пенсиите би трябвало да се прави през увеличение на приноса на всяка година застрахователен стаж, а редом с това годишно те да се осъвременяват по швейцарското предписание.

Нито една от работодателските организации не хареса повдигането на пенсиите, тъй като нарушава съществени правила на обезпечаването. Освен това промени трябвало да се вършат в бюджетна процедура.

Предложените промени са на парче, няма планове и не стъпват на 3-годишна прогноза, каза Радка Йосифова от КРИБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР